Zaloguj się:
» Przypomnienie hasła

CHILDREN OF BODOM

CHILDREN OF BODOM
26 kwietnia 2011 wejście: 19:00

Children Of Bodom - fiński zespół, którego początki sięgają 1993 roku. Jedna z najsłynniejszych grup muzycznych reprezentujących metalową scenę Finlandii. Uprawiany przez nich styl jest trudny do określenia, gdyż zespół porusza się z łatwością po melodyjnych odmianach: death, speed czy power metalu. Grupa ma na swoim koncie 6 albumów. Ostatnia studyjna płyta w dorobku zespołu, Blooddrunk ukazała się w kwietniu 2008 roku. Obecnie zespół pracuje nad nowym albumem, którego premierę zapowiadają na początek 2011 roku.
 

Nowa nazwa zespołu pochodziła od jeziora Bodom w Finlandii, gdzie 5 czerwca 1960 roku doszło do niewyjaśnionych nigdy, tajemniczych morderstw trojga dzieci: dwóch piętnastolatek i jednego osiemnastolatka. Jedyny ocalały Nils Gustafsson, któremu udało się uciec trafił w 2005 roku na ławę oskarżonych, jednak z braku jakichkolwiek dowodów, został zwolniony.  
 

Pierwszym albumem wydanym przez Children Of Bodom było Something Wild.

Na początku 1998 roku grupa nagrała piosenkę Children Of Bodom - jako limitowany singel, który bez specjalnej promocji, był przez 8 tygodni na pierwszym miejscu fińskiej listy przebojów, co przyniosło zespołowi sławę.
 

Na każdej ze dotychczasowych sześciu studyjnych płyt, Children Of Bodom, zamieszczają kolejne covery. W różnych wersjach bonusowych, czy też w edycjach japońskich pojawiły się nagrania takich grupa i wykonawców jak Slayer, Scorpions, Sepultura, Iron Maiden, Ozzy Osbourne, W.A.S.P., Ramones, Britney Spears, Poison, Billy Idol, Creedence Clearwater Revival czy Kenny Rogers.

Zespół doczekał się własnej linii obuwia sportowego. Firma Fallen, producent butów dla amatorów skateboardingu, przygotowała dwa modele trampek, Trooper i Ripper, które ozdobionych logo fińskich metalowców.

W październiku 2001 zespół zagrał swój pierwszy koncert w Polsce.

www.cobhc.com

 

Dyskografia:

The Carpenter (1997)
Children Of Bodom (1997)
Something Wild (1997)
Hatebreeder (1999)
Tokyo Warhearts: Live In Japan (1999)
Follow The Reaper (2001)
Hate Crew Deathroll (2003)
Bestbreeder From 1997 To 2000 (Compilation) (2003)
Trashed Lost & Strungout (EP) (2004)
Are You Dead Yet? (2005)
Trashed, Lost & Strungout (Compilation) (2006)
Chaos Ridden Years (Live) (2006)
Chaos Ridden Years: Stockholm Knockout Live (DVD) (2006
Bloodrunk (2008)