Zaloguj się:
» Przypomnienie hasła

MARILLION

MARILLION
29 listopada 2012 wejście: 18:30

18:30 - Otwarcie drzwi
19:00 - Otwarcie sali koncertowej
20:00-20:30 - Tides From Nebula
21:00-22:45 - Marillion

MARILLION
Legendarna brytyjska grupa rockowa powraca!
 Po wyprzedanej trasie koncertowej w 2009 roku ponownie w Polsce!

Marillion powstał w 1979 roku. Sygnaturą grupy był charakterystyczny, bardzo teatralny śpiew Fisha, niewątpliwego lidera grupy w pierwszym okresie jej działalności. Zespół stworzył własne, oryginalne brzmienie, stające się zarazem inspiracją dla innych muzyków. W 1988 roku po nagraniu czterech płyt i odniesieniu wielkiego międzynarodowego sukcesu za sprawą albumów Fugazi i Misplaced Childhood, grupę opuszcza Fish. Jego miejsce zajmuje charyzmatyczny Steve Hogarth, wcześniej znany z zespołu The Europeans. Dla wielu był to koniec zespółu, a dla innych początek nowej ery! Na swoich kolejnych dziewięciu albumach, Hogarth wraz z pozostałymi członkami Marillion - Steve’em Rothery (gitara), Markiem Kelly (instrumenty klawiszowe), Pete’em Trewavasem (gitara basowa) oraz Ianem Mosley (perkusja), udowodnił, że to oni stanowią siłę Marillion. Wspólnie nie tylko odświeżyli brzmienie grupy ale na nowo je zdefiniowali. Swoimi nowatorskimi, emocjonalnymi albumami Marillion na przekór muzycznym modom i kapryśnym dziennikarzom, wkroczyli w zupełnie nowe muzyczne obszary, stając się prekursorami rocka neo-progresywnego.

W 1999 roku po premierze album Marillion.com kwintet jeszcze bardziej uniezależnił się od przemysłu muzycznego, zakładając własną wytwórnie Intact, uzyskując swobodę tworzenia najlepszej muzyki w swojej karierze, czego najlepszym dowodem były kolejne 2 single „Don’t Hurt Yourself” i „You’re Gone” które trafiły na brytyjską listę Top 20 (ten ostatni znalazł się aż na 7. miejscu). Był to duży sukces jak na zespół, z niezależnej wytwórni.

W świecie pełnym ignorancji i ogólnej apatii, Marillion wciąż przeciwstawia się wszelkim stereotypom i szufladkowaniu. Zespół przekształcił się w pulsującą życiem muzyczną potęgę, podobną do takich eksperymentatorów jak Radiohead i Muse czy mistrzów w przekazywaniu emocji - The Blue Nile i Talk Talk.

Ich czternasty album wydany w 2007 - „Somewhere Else” osiągnął dwudzieste czwarte miejsce na brytyjskiej liście przebojów, natomiast promujący singiel - „Thank you, Whoever You Are” zajął miejsce piętnaste.

Jesienią 2008 roku ukazał się album „Happiness Is The Road”. Rok później grupa wystąpiła w Polsce na 3 koncertach. Grupa została świetnie przyjęta przez polską publiczność, a bilety na wszystkie występy były wyprzedane!

W tym roku Marillion wyda siedemnastą płytę w swojej karierze, materiał z niej będzie można usłyszeć podczas nadchodzącej trasy koncertowej w Polsce!

www.marillion.com

Dyskografia:

Albumy studyjne
1983 Script for a Jester’s Tear
1984 Fugazi
1985 Misplaced Childchood
1987 Clutching at Straws
1989 Seasons End
1991 Holidays In Eden
1994 Brave
1995 Afraid of Sunlight
1997 This Strange Engine
1998 Radiation
1999 Marillion.com
2001 Anoraknophobia
2004 Marbles
2007 Somewhere Else
2008 Happiness Is The Road
2009 Less Is More

Albumy koncertowe
1984 Real to Real/Brief Encounter
1988 Thieving Magpie
1996 Made Again
2002 Anorak in the UK Live
2005 Marbles Live

Kompilacje
1988 B’Sides Themselves
1992 A Singles Collection